landscape-dog

Koirien älykkyys

Eläimillä on tunteita, tämä on melko helppo todistaa erityisesti tiettyjen lajien kohdalla, mutta onko eläimillä älykkyyttä? Oppiiko papukaija puhumaan tai koira hakemaan kepin vain pelkän toistamisen tuloksena tai palkkion ansiosta? Asiasta on vaikea tehdä tarkkaa päätöstä, sillä ihminen tulkitsee aina havaintojaan omasta lähtökohdastaan, ja riippuen myös siitä miten konsepti “älykkyys” tulkitaan.

Tutkijoiden mukaan ihmisen aivot eivät poikkea suuresti muiden nisäkkäiden aivoista, ennen kaikkea ne ovat vain kehittyneet pidemmälle. Niinpä siis monet eläinlajit pystyvät toimimaan älykkäästi, vaikka eivät olekaan samalla älykkyystasolla kuin ihminen. Voisiko siis periaatteessa joskus kehityksen hamassa tulevaisuudessa koiran älykkyys kehittyä ihmisen älykkyyden nykyiselle tasolle? Ehkä se on liikaa odotettu, mutta älykkäitä eläimiä koirat ovat joka tapauksessa.

Mitä on älykkyys?

Dosentti Jukka Viitalan kirjassa Älykäs eläin, älykkyys määritellään kykynä ratkaista ongelmia, oppia uusia asioita vaivattomasti ja ymmärtää yhteyksiä asioiden välillä. Tähän lisätään kyky opittujen taitojen soveltamiseen vieraassa tilanteessa ja kyky tehdä johtopäätöksiä eri asioista. Älykäs eläin toimii sosiaalisessa yhteisössä, tekee yhteistyötä ja saattaa jopa manipuloida yhteisön muita jäseniä käyttäytymään omaa etuaan ajavalla tavalla.

Koirien kyky suorittaa erilaisia tehtäviä on huimaa. Esimerkiksi ne auttavat pelastustehtävissä, etsivät kadonneita ihmisiä, opastavat sokeita tai löytävät kotiin satojenkin kilometrien etäisyydeltä. Näin ollen voidaan todeta, että koirien käyttäytymisestä löytyy suurin osa edellä mainituista älykkyyden edellyttämistä ominaisuuksista ja koirien sosiaalisuus onkin jo omaa luokkaansa.

Älykkäitä koirarotuja

Koira on oikeutetusti ansainnut tittelin ihmisen parhaana ystävänä, sillä koirat eivät ole pelkästään hellyttäviä ja ihastuttavia pehmolemmikkejä, vaan ne ovat omistajalleen uskollisia ystäviä, elämänkumppaneita, ammattilaisia hätätilanteessa – siis monesti enemmän kuin mitä osaamme kuvitella.

Koirien älykkyys ja käyttäytyminen yleensä on kuitenkin ymmärrettävästi vaihtelevaa, riippuen monesta tekijästä kuten koiran rodusta ja sen saamasta kasvatuksesta ja opetuksesta. Yksiköllisiä eroja on paljon. Koirien älykkyyttä tutkinut psykologi Stanley Coren jakaa muun muassa koirien älykkyyden kolmeen eri alalajiin; vaistomaiseen, opetettuun sekä adaptiiviseen älykkyyteen.

Eri koirarotuja onkin tässä mielessä tutkittu paljon, ja asiantuntijoiden mukaan älykkäimmät koirarodut ovat järjestyksessä seuraavat:

  • Bordercollie
  • Villakoira
  • Saksanpaimenkoira
  • Kultainennoutaja
  • Dobermanni
  • Shetlanninlammaskoira
  • Labradorinnoutaja
  • Perhoskoira
  • Rottweiler
  • Australiankarjakoira

Koirankasvattajat ovat melko yksimielisiä kyseisten rotujen taidoista ja älykkyydestä, mutta yhä on muistettava että koulutuksen laatu ja määrä ovat myös ratkaisevia tekijöitä siihen miten älykäs juuri tietty yksilö on.

Koiran älykkyyteen voi vaikuttaa virikkeillä

Tästä kaikesta päätellen voisimme siis tulla siihen johtopäätökseen, että jos koirani rotu ei ole parhaasta päästä, tai en itse ole tosi taitava kouluttaja, on koirani tuomittu jäämään sinne “vähemmän älykkäiden”, tai peräti “tyhmien koirien” ryhmään. Koiran omistajalle, aivan kuten lasten vanhemmille, on tietysti kunnia-asia jos oma kasvatti on fiksu, tottelevainen ja niin sanotusti älykäs. Kuitenkaan sen enempää koiran kuin lapsenkaan kasvatuksesta ei pitäisi tehdä mitään paniikinomaista stressiä, pelkästään terveellä käytännön järjellä saa taatusti tavallisesta sekarotuisestakin koirasta hyvin fiksun ja älykkään.

Tärkeää on esimerkiksi tarjota koiralle virikkeellinen ympäristö josta löytyy tarpeeksi haasteita ja aktivointia, kuten liiku koiran kanssa vaihtelevissa ympäristöissä, anna sen tutustua uusiin ihmisiin, harrasta koirasi kanssa uusia asioita, kuten erilaisia temppukursseja. Koiran älykkyyteen vaikuttaa myös sen sosiaalisuus ja suhde omistajaan; juttele koirasi kanssa arkiasioista, rakenna suhde ja luottamus lemmikkiisi leikkimällä sen kanssa. Huomio ja arvostus kasvattavat koiran älykkyyttä rodusta ja alkuperästä riippumatta!