walk-dog

Koiranomistajan peruspäivä

Kello kuusi soi herätyskello, siis toisin sanoen karvainen kuono puskee kainaloon ja vetää peittoa pois päältä; on aika nousta ja lähteä aamutarpeille läheiseen puistoon. Toisia koiria tervehditään, muutama pusikko nuuskutellaan ja kuunnellaan korvat höröllään mitä tämä päivä tuo tullessaan. Jopa omat aistit herkistyvät, ja oppivat kuuntelemaan luonnon ja ympäristön viestejä; onko tiedossa sadetta vai paistetta? Siinä muut maailman murheet unohtuvat jo ennen päivän ensimmäistä kahvikuppia!

Koiran omistaminen on antoisaa mutta myös vastuullista

Koiran omistaminen on ennen kaikkea suuri vastuu, mutta ehdottomasti voi myös sanoa että kaiken mitä antaa saa myös monin kerroin takaisin koiran omistajana. Koira on ihmisen paras ystävä varmasti juuri siksi, että se on aina isännälleen tai emännälleen uskollinen, mikä ei aina meidän ihmisten välillä päde yhtä hyvin. Siis kaikki koiralle annettava huomio, hellyys, tarpeiden huomioiminen ja koulutus on vaivansa arvoista!

Entä sitten se vastuu, onko se liian vaikeaa, onko minusta siihen? Osaanko tehdä oikein? Jos on valmis antamaan koiralle tarpeeksi aikaa ja halukas paneutumaan sen koulutukseen tosissaan, soveltuu varmasti koiran omistajaksi! Kaikkea ei tarvitsekaan tietää saman tien ja yhdessä yrityksen ja erehdyksen kautta omistajasta ja koirasta hioutuu saumaton kaksikko.

Kouluta koira pärjäämään yksin kotona

Koiran omistajan arki alkaa siis hellyttävällä herätyksellä, ja sitten aamulenkille ja aamutarpeille. Kun omistaja tai perhe lähtee töihin, jää koira usein yksin kotiin. Koira on kuitenkin yksi perheen jäsen, ja se pitää opettaa siihen miten olla yksin kotona. Siinä onkin useimmille uuden koiran hankkijoille ensimmäinen haaste; opettaa koira olemaan yksin. Koira on eläimenä hyvin sosiaalinen, ja se myös kiintyy perheensä jäseniin, joten sille on haasteellista joutua olemaan kotona kun muu perhe on töissä tai koulussa.

Jotta koira ei ahdistuisi, ja samalla koti enemmän tai vähemmän tuhoutuisi, on yksin oloa harjoiteltava askel askeleelta; ensin omistaja on poissa muutaman minuutin, sitten pari kymmentä minuuttia, tunnin, jne. Näin koira oppii luottamaan siihen, että omistaja tulee takaisin, ja se myös tietää suunnilleen kuinka pitkän odotuksen jälkeen se tapahtuu.

Arjen askareet rakentavat uskollisuutta

Kun perheessä on koira, tulee koko perheen suunnitella arki siten, että se toimii kaikkien jäsenten kannalta sujuvasti. Koira tarvitsee lenkkeilyä, säännöllisiä ruoka-aikoja ja muun perheen seuraa ja huomiota. Koiran tarpeet on siis syytä huomioida, ja perheen jäsenten on hyvä rakentaa eräänlainen lukujärjestys jonka mukaan jokaisella on joitakin vastuualueita.

Koiran tarpeista huolehtiminen, silloin kun se on hyvin suunniteltua, osoittautuu kuitenkin useimmiten laadukkaaksi yhteiseksi ajaksi josta molemmat osapuolet nauttivat. Koirasta tulee vähitellen omistajansa uskollisin ystävä, juuri kaikkien pienten arki-askareiden, jotka koira ja omistajansa tekevät yhdessä, ansiosta.

Koirakoulut kasvattavat sekä koiraa että sen omistajaa

Aamulenkki, iltalenkki, ruokaa välillä, kylpy silloin tällöin… no, eihän se ole kovin monimutkaista, mutta riittääkö tuo rutiini, jotta minä sekä koirani olisimme tyytyväisiä eloomme? Jokainen koira on yksilö, eikä kaikki ihan noin vain mene nappiin. Erilaiset koirakoulut ovat nykyään yleisiä, eikä suotta, sillä niiden avulla on helpompi opettaa koira tottelemaan ja käyttäytymään erilaisissa tilanteissa. Koirakoulut toimivat myös virikkeenä, sillä koira pitää luonnostaan haasteista. Puistossa karvaturri tapaa myös toisia koiria sekä omistaja muita omistajia voiden vaihtaa vinkkejä heidän kanssaan.