goose-shepherd

Koirarotu: Paimenkoirat

 

Paimenkoiralla tarkoitetaan koiraa, jota käytetään apuna eläinten kuten lampaiden ja vuohien paimennuksessa. Paimenkoiria on kahta lajia: se voi olla koulutettu paimentamaan boostcasino no deposit tai se voi edustaa koirarotua, jonka jalostuksen tavoite on ollut paimentaminen. Paimenkoirat pystyvät ainakin teoriassa työskentelemään minkä tahansa karjaeläimen kanssa, mutta yleensä paimenkoiria käytetään nautojen, lampaiden, vuohien ja porojen paimentamiseen.

Paimenkoiran tehtävänä on ohjata eläimiä haluttuun suuntaan. Laumanvartijakoirina pidetään niitä paimenkoiria, jotka vartioivat ja suojelevat eläinlaumaa. Tunnetuimmat paimenkoirarodut ovat bordercollie sekä muut colliet, australiankarjakoira ja australianpaimenkoira.

Älykästä johtajuutta

Jotkut paimenkoirarodut ajavat eläinlaumoja näykkimällä niitä takajaloista, toinen ohjaa laumaa lähestymällä laumaa edestä. Jotkut koirarodut haukkuvat paimentaessaan, toiset työskentelevät hiljaa.

Hyvältä paimenkoiralta vaaditaan älykkyyttä, nopeutta ja kestävyyttä. Jalostuksen tuloksella nykyiset paimenkoirat omaavat kaikki tarvittavat ominaisuudet. Paimenkoirien värityksellä on ollut merkitystä kuinka koira on näkynyt maastossa ja kuinka se on erottunut karjasta. Jotkut paimenkoirat kuten anatolianpaimenkoira ja sen muunnos kangal, muistuttavat kooltaan ja väritykseltään lampaita. Täten niitä ei eroteta lammaslauman joukosta ja varkaat voivat kokea yllätyksen. Pienemmät paimenkoirat kuten welsh corgit on jalostettu pienikokoisiksi, jotta nautojen potkut eivät osuisi niihin.

Paimenkoiran kouluttaminen

Pentuna paimenkoirallekin pitää opettaa peruskäskyt kuten tänne, maahan, istu ja ei. Koiran pitää oppia kulkemaan hihnassa, matkustamaan autossa ja oppia olemaan vieraiden ihmisten ja koirien kanssa. Paimenkoiralla on synnynnäinen halu liikuttaa ja hallita paimennettavia eläimiä. Pienestä lähtien pennulla pitäisi olla tilaisuus tutustua paimennettaviin eläimiin muutaman kerran viikossa. Pennun paimennusvaisto herää muutaman kuukauden ikäisenä. Vaiston heräämisen huomaa siitä että pentu hiipii ja vaanii eläimiä keskittyneesti tuijottaen häntä alhaalla. Tällöin tänne ja maahan käskyjen täytyisi olla hallinnassa.

Harjoittelun alkaessa paimennettavien eläinten pitää olla tottuneita koiraan ja rauhallisia. Eläimiä paimennetaan koiran kehityksen mukaan aidatulla alueella ja vapaana pellolla. Koulutuksen alkuvaiheessa kokeneempi paimenkoira on apuna. Harjoituksissa opetellaan etäisyyttä laumasta, kuljetusta, vasen/oikea, hakua, lauman ajoa häkkiin ja poispäin ajoa. Paimentaessa koiralle opetetaan käskyt suullisesti ja pillillä.

Paimenkoirat Suomessa

Suomessa paimenkoirat maatiloilla ovat vielä harvinainen näky, vaikka niiden hyöty on ilmeinen ja käyttötapa ikivanha. Yleisin maatiloilla käytetty paimenkoirarotu on border collie. Paimenkoirat ovat älykkäitä ja kauniita koiria, jotka sopeutuvat hyvin lapsiperheisiin. Paimenkoiria pidetään pääosin lemmikkeinä, jolloin ne saattavat purkaa vaistoaa paimentamalla perheenjäseniä, kuten lapsia. Ne ovat ennen kaikkea laumakoiria, eivätkä yleensä tykkää oleskella yksinään. Älykkään ja nopeasti oppivan luonteensa takia paimenkoirat ovat ideaalisia agilityyn ja tottelevaisuuskoulutukseen. Paimenkoiraa ottaessa perheeseen tulee myös muistaa, että ne vaativat paljon liikuntaa ja erilaisia virikkeitä.

Tunnetuimpia paimenkoirarotuja

Paimenkoirat on jaettu kansainvälisen rotujalostusliiton FCI:n mukaan kahteen alalajiin: lammaskoiriin ja karjakoiriin. Tunnetuimpia lammaskoiria ja niiden alkuperämaat ovat:

 • Australiankelpie, Australia
 • Belgianpaimenkoiran muunnokset groenendael, laekenois, malinois ja tervueren, Belgia
 • Saksanpaimenkoira, Saksa
 • Mallorcanpaimenkoira, Espanja
 • Katalonianpaimenkoira, Espanja
 • Partacollie, Iso-Britannia
 • Bordercollie, Iso-Britannia
 • Pitkäkarvainen ja lyhytkarvainen collie, Iso-Britannia
 • Shetlanninlammaskoira, Iso-Britannia
 • Welsh corgin muunnokset cardigan ja pembroke, Iso-Britannia
 • Puli, Unkari
 • Pumi, Unkari
 • Pitkäkarvainen, lyhytkarvainen ja karkeakarvainen hollanninpaimenkoira, Hollanti
 • Romanianpaimenkoira, Romania
 • Valkoinenpaimenkoira, Sveitsi
 • Australianpaimenkoira, Yhdysvallat
 • Etelävenäjänkoira, Venäjä

FCI:n koirarotujen määrityksessä kakkoskategoriaan kuuluvat sveitsinpaimenkoirat ja molossikoirat, joita on käytetty ja jalostettu eläinten paimentamiseen ja lauman vahtimiseen.

Lassie ja muut suositut paimenkoirat

Suomen Kennelliiton mukaan paimenkoiria rekisteröidään Suomeen jatkuvassa kasvussa. Syy tähän on selvä; paimenkoirat ovat helppoja koulutettavia, sopivat lapsiperheisiin kuin nenä päähän ja ovat ulkonäöltään erittäin sympaattisia. Lassiena tunnettu border collie-rotu on tuttu näky Suomen kaupungeissa ja sen rinnalla katukuvassa nähdään viehättäviä, kooltaan pienempiä shetlanninlammaskoiria, eli shelttejä.